We zitten weer in de meest verwarrende periode van het jaar. De kerstdagen komen er aan. Voor sommige mensen een bron van vreugd: Lekker eten, vrienden, leuke films, gezelligheid. Voor anderen zijn de komende feestdagen een week van ellende: alleen, einde-van-het-jaar-gevoel, een hele week op elkaars lip.

 

Na Kerstmis (en na de zomervakantie) wordt er het meest gescheiden, overlijden er meer mensen en plegen meer mensen zelfmoord. Ik heb zelf een haat-liefderelatie met de feestdagen. Ik ben gek op lekker eten, een gezellig huis, open haard en mijn gezin. Helaas monden de feestdagen vaak uit in een landerige sfeer, voor de tv hangen, te veel eten en drinken, dus buikpijn en hoofdpijn.

 

Uiteindelijk ben ik dan vaak blij als iedereen weer naar school en aan het werk gaat.

 

myoung_ho_lee_tree_2

Tree #2, 2006
Myoung Ho Lee
bron: Yossi Milo Gallery NY

 

Voor mij is belangrijk om in zo’n verwarrende periode veel aandacht te besteden aan dingen waar ik van ontspan en weer energie van krijg. Een slaapje doen, sporten en gezond eten helpen om je te wapenen tegen stress en verwarrende gevoelens. Maar wat voor mij ook heel belangrijk is, is genieten van kunst: moderne kunst, foto- en videokunst, oude meesters. Vertrouwde beelden zoals “de sterrenhemel” van Van Gogh of….

 

Sterrennacht_vangogh

Sterrennacht door Van Gogh 1889
Museum of Modern Art NY

 

Rain steam speed William turner

Rain, steam and speed
William Turner 1884
National Gallery London

 

Stilleven Bollongier Rijksmuseum

Stilleven met bloemen
Hans Bollongier 1639
Rijksmuseum Amsterdam

 

Of juist iets nieuws om de nieuwsgierigheid en de behoefte aan verandering te bevredigen: zoals deze foto’s van Myoung Ho Lee.

 

Myoung Mo Lee

Myoung Mo Lee

 

Zelfs een uurtje Pinteresten kan je behoefte aan kunst en mooie beelden al bevredigen.