Hoort twijfelen en onzekerheid eigenlijk wel bij ondernemers? Of moet je als ondernemer altijd……

zeker zijn van je zaak?

 

 

Volgens mij horen onzekerheid of twijfelen er bij, of je nu een starter bent of al een tijdje bezig bent als ondernemer. De een zal er minder last van hebben en anderen zullen over alles twijfelen. Maar ga er maar van uit dat iedereen er wel eens last van heeft.

 

 

Wat zeg je, onzekerheid? Daar heb jij nooit last van?

 

 

 

Twijfel je nooit of ben je nooit onzeker? Of wil je dit niet weten? doe dan je oren dicht en ga snel iets anders doen.

 

 

Goed, weg zijn alle zekere lezers en zij die denken dat ze geen last hebben van ondernemersonzekerheid en/of –twijfel. Dan kan ik jullie nu vertellen hoe je er mee om kunt gaan, maar vooral wat je wel en niet moet doen bij onzekerheid.

 

Maar hoe word je een zelfverzekerde ondernemer?

 

Laat ik, op het onzekerheidsvlak, maar uit de kast komen.

Ik ben onzeker, ook als ondernemer. Hoe dat komt? Ik heb het idee dat de eigenschappen die ik nodig heb als ondernemer botsen met de eigenschappen die ik door opvoeding (en genen) heb. Dus in mijn hoofd zit een stem die nogal eens commentaar levert op mijn ondernemerschap.

 

Dit hoor ik heel geregeld in mijn hoofd: “Er zit toch niemand op jou(w) (producten of diensten) te wachten!”

 

Gebrek aan zelfvertrouwen kan in je opvoeding zitten, maar kan ook door een specifieke situatie komen.

Wat ook kan is dat je door tegenslagen onzekerder bent geworden. Je bent ooit vol enthousiasme begonnen aan je eerste bedrijf of opdracht en er gaat iets mis. Dat kan van alles zijn: Opdrachtgevers die je belazeren. Geldschieters die er mee ophouden. Of hoe hard je ook twittert en facebookt, niemand weet dat je bestaat. Daar kun je knap onzeker van worden. Toch?

 

Dit is vervelend, heel vervelend, maar wanhoop niet. Je kunt er iets aan doen!

 

Je kunt, door iets met de onderstaande tips te doen, werken aan je onzekerheid en er mee te leren omgaan. Zo krijg je dat stemmetje in je hoofd tijdelijk stil en heb je minder last van die paniek in buik of borst.

 

 

 

De vijf don’ts voor onzekere ondernemers en andere twijfelkonten

 

 

#1. Denken dat alle andere ondernemers (of starters) wel zelfverzekerd zijn en jij de enige bent die last heeft van twijfelaanvallen en onzekerheid.

 

Deze gedachten maken het dubbel erg: Je bent onzeker en je bent de enige die er last van heeft. Je bent dus niet te helpen en waarschijnlijk vind je jezelf heel “stom”. En dat is niet eens waar! Iedereen is onzekerheid. De een kan er iets beter mee omgaan dan de ander of de een weet het beter te verhullen dan de ander. Kijk maar eens om je heen op een netwerkborrel of een Open Coffee. Hoeveel mensen zijn daar gespannen of onzeker?

 

 

#2.  Je vergelijken met anderen.

 

Wat ondernemerscoaches ook zeggen: er zijn geen panklare oplossingen om een goede en succesvolle ondernemer te worden. Er bestaat geen maatstaf hoe een goede ondernemer moet zijn. Dus twijfel niet zo als je niet zo goed bent in verkopen of niet zo’n vlotte babbel hebt. Vind de route die bij jou past.

 

 

#3. Denken dat je alles (goed) moet kunnen & weten.

 

Mijn ervaring is dat je pas een goede ondernemer kunt worden (en dus met je onzekerheid leert omgaan) als je weet waar je goed in bent. Maar vooral als je weet waar je niet goed in bent en hier hulp voor vraagt. Dus weg met dat perfectionisme, vraag hulp en ga aan de slag.

 

 

#4. Geen keuzes durven maken.

 

Als je onzeker bent is keuzes maken heel moeilijk. Want dat voelt als verliezen, als ik voor het ene kies raak ik het andere kwijt. Terwijl je als ondernemer juist wel moet focussen en ergens voor moet staan. Dus ook al voelt dat niet zo, je zult minder twijfelen en zekerder worden als je keuzes maakt. Echt waar!

 

 

#5. Het idee dat een beslissing voor altijd en eeuwig is.

 

Dit lijkt een beetje op het vorige punt. Veel mensen raken verlamd bij de gedachte dat een keuze voor eeuwig en altijd is. Whaw! Eng!

 

Het blokkeert je energie en je creativiteit.  Denk er aan: Je mag altijd veranderen van mening, een ander plan maken of zelfs stoppen met je onderneming.

 

En je hoeft hiervoor aan niemand verantwoording af te leggen!

 

 

De vijf do’s voor twijfelaars en stresskippen en –hanen

#6. Vraag je eens op een rustig moment af waarom je onzeker bent en wees eerlijk naar jezelf.

 

Wil je wel ondernemer zijn, maar ben je gewoon onzeker. Daar kun je mee leren leven (echte onzekerheid gaat niet weg, je leert er wel mee leven). Hopelijk helpen deze tips hierbij.

 

Of wil je eigenlijk geen ondernemer zijn en doe je iets wat niet bij je past. Misschien heb je meer behoefte aan veiligheid, goedkeuring of wil je graag in een team werken. Zoek een oplossing die hier bij past. Het kan zijn dat je probeert weer in loondienst te komen of bij een start-up te werken. Of ga in een seats2meet of bedrijfsverzamelgebouw werken.

 

#7. Als je iets graag wilt (hoe spannend ook) geef niet op.

 

Twijfel en onzekerheid hoort bij het leven. Als je het even niet ziet zitten lees dan opbeurende boeken of artikelen. Vooral artikelen over succesvolle mensen die jarenlang geploeterd hebben werken heel verfrissend. Zoals over Tom Toro, tegenwoordig cartoonist bij de New Yorker (het walhalla op cartoon gebied), nadat hij 600 keer afgewezen is. Of kijk naar de schattige film The Intern, met Robert de Niro als zeventigjarige stagiair bij een internetbedrijf.

 

 

#8. Let op je houding.

 

Hoe kan je houding nou van invloed zijn op hoe onzeker je je voelt?  Toch denken veel wetenschappers dat houding en onzekerheid op elkaar inwerken.

 

 

Voel maar eens het verschil. Ga zitten met een gekromde rug en hang met je schouders naar voren: maak je klein.  Houd dit een minuut of zo vol. En hoe voel je je? Ga nu rechtop staan. Schouders naar achteren, hoofd omhoog en kijk recht vooruit.

 

Hoe voelt dat?

 

Bij welke van de twee houdingen voelde je je zelfverzekerder?

 

Misschien af en toe doen als je je weer eens onzeker voelt?

 

 

 

Wil je er meer over weten? Kijk naar bovenstaande video van Amy Cuddy (Tedx-Talk in het Engels met Nederlandse ondertiteling).

 

 

POTLOODLACH

Wat ook een leuk experiment is, vooral als je een beetje depri bent: pak een potlood (of een pen, maar hij moet niet lekken). Klem het potlood overdwars tussen je tanden, dus met de punt naar links of naar rechts. Nu gaat je mond in de “lachstand”. Na een paar seconden voel je het verschil: je wordt vanzelf vrolijk.

 

DRESS TO IMPRESS (YOURSELF)

Het laatste wat helpt is, zeker als je iets lastigs moet doen, kleed je netjes aan. Doe een kostuum aan of trek je mooiste mantelpakje aan. Zie er uit als een CEO, voel je een CEO (of wat je dan ook wilt zijn). Jij voelt je meteen zekerder én je wordt nog serieus genomen ook.

 

 

[no_blockquote text=” – Fake it, till you make it. ” text_color=”” title_tag=”h4″ width=”” line_height=”” background_color=”” border_color=”” show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”” quote_icon_size=””]

 

#9. Focus & Discipline helpen heel goed tegen onzekerheid.

 

 

Maak een simpel bedrijfsplan, stel doelen en maak een actieplan. Maak elke week en elke dag een to-do-list.

 

En houd je er aan!

 

 

Laat je niet afleiden door zaken die eigenlijk niet belangrijk zijn. Zeker Twitter en Facebook kunnen desastreus zijn voor je humeur en je gevoel van eigenwaarde.

 

 

#10. Neem jezelf serieus maar zie werken & leven als een spel.

 

Wil je ondernemer zijn? Wees dan een ondernemer!

 

Laat visitekaartjes maken, heb een kantoor, regel de juiste kleding (die past bij het bedrijf dat je hebt), zorg voor een goede pitch, heb een strakke website, etc. (zie hier voor 25 tips hoe jezelf serieus te nemen als ondernemer). Neem jezelf en je ideeën serieus!

 

Maar neem het leven en je werk niet te serieus. Niet iedereen kan het eens zijn met wat je doet en hoe je het doet.

 

En er zullen dingen fout gaan. Mensen zullen jaloers zijn. Sommigen zullen je stom vinden. Het zal niet gaan zoals je hoopt.

 

Dit gaat allemaal gebeuren.

 

Leer relativeren, haal je schouders op, neem een borrel en lach er om. Morgen is er weer een dag!

 

 

Wil je meer weten over betekenisvol ondernemerschap? Wil je succesvol worden of groeien als ondernemer? Boek vandaag nog een strategiesessie bij bureau kardol!

 

Wil je eerst weten wie en wat bureau kardol is (of wie die Els toch is), bel of mail me en we maken meteen een afspraak voor een kop koffie (natuurlijk helemaal gratis en voor niks). 06-12714063 of els@bureaukardol.nl.