Wil je iets veranderen aan een situatie, dan zul je bij jezelf moeten beginnen. Een ander verander je niet! Ook niet als hij “begonnen” is.

 

Er moet iets veranderen!

 

“Hij snapt toch dat zijn gedrag niet werkt, waarom verandert hij dat dan niet!”, roept Claartje vertwijfeld uit. Hun relatie ziet ze gewoon op de klippen lopen. Claartje wil dat er iets aan gebeurt. Henk wil dit ook en toch gebeurt er niks. Claartje heeft het gevoel dat ze Henk niet meer kan bereiken en Henk vindt dat er niks aan de hand is. “ah, Claartje zit in de overgang” zegt Henk. Ze hebben veel ruzie en toch verandert er niks. Claartje raakt steeds meer gefrustreerd en de emoties worden heftiger. Geen van beiden wil het en toch dreigt deze relatie op de klippen te lopen.

 

En denkt je dat deze situatie alleen in liefdesrelaties voorkomt? En alleen in andermans relatie?

 

Wees niet bang. Dit gebeurt niet alleen tussen partners. Dit verhaal kan ik ook vertellen over twee collega’s, over twee broers of zelfs twee zussen. Het kan iedereen overkomen, want dit is menselijk gedrag. Dus jou ook!

 

Onze menselijk brein wil liever iets vervelends laten voortduren dat we kennen, dan in een onzekere, onbekende verandering stappen. Ons brein houdt gewoon niet van onzekerheid!  (bron: Dean Burnett – een steekje los)

 

Je hebt een waardeloze baan waar je je elke dag naar toe sleept. Maar, hé, je hebt een baan, dus wat loop je nou te zeuren.

 

Ook hier geldt hetzelfde. Wat een tijd en energie kost het om een andere baan te zoeken. En weet je dan wel zeker dat die beter is? Nee! Dan maar liever deze $*#-situatie voort laten duren. Tot je overspannen wordt, een burnout krijgen of je partner wegloopt omdat ze (hij) er niet meer tegen kan.

 

Verandering begint bij jezelf!

 

Ik heb onderzoek gedaan bij één van de bekendste loopbaanadviesbureaus in Nederland, Van Ede & Partners. En een van de coach vertelde mij iets opvallends: “hier komen niet de mensen die het echt nodig hebben, hier komen de mensen die last hebben van het gedrag van anderen. Zij hebben last van egocentrische klootzakken van bazen (heeft ie vast netter gezegd). Die bazen hebben geen probleem, zij hebben een probleem. Ik leer mensen  vooral hoe ze hier mee om moeten gaan. Die bazen zijn niet te veranderen, zij wel. 

 

Als jij wilt dat er iets verandert zul je moeten beginnen met zelf te veranderen. En dat is al moeilijk genoeg.

 

Ja, maar hij doet het niet goed!!!

 

Ik hoor je denken: “Waarom moet ik iets veranderen! Die ander doet het niet goed!”

 

Ja, dat klopt, maar…….jij hebt er last van en hij waarschijnlijk niet.

 

Dus degene die er last van heeft moet iets veranderen, ook al heeft hij geen schuld en is ie niet fout?????

 

YEP! Zo is het!

 

Dus hoe boos je ook op die ander bent, pas als jij er anders mee om gaat, zal er iets veranderen. De schuldvraag stellen helpt niet bij het oplossen. Want uiteindelijk gaat het nooit om het veranderen van andermans gedrag, het gaat er om dat jij er niet onder lijdt. Het gaat om hoe jij, ondanks zo’n hufter van een baas of zo’n suffe man, toch iets leuks van je eigen leven maakt.

 

Het gaat dus om leren omgaan met tegenslagen en hufters.

 

Wat kan je doen??

 

Je begint met je af te vragen waar jij meer mee opschiet: de relatie in stand houden (baan houden, getrouwd blijven, vrienden blijven) of er mee stoppen. Kies één van beide opties.

 

  1. Je kiest HOUDEN: pas je gedrag zo aan dat je meer aandacht hebt voor je eigen behoeften:
  • Misschien wil je meer tijd voor jezelf: maak daar ruimte voor en trek het je niet aan als anderen dat niet leuk vinden.
  • Misschien wil je meer verantwoordelijkheid. Neem dat, wacht niet af.
  • Misschien wil je meer bevestiging en aandacht. Vraag dat aan mensen die het wel kunnen geven (als baas of partner hier niet goed in zijn).
  • Misschien wil je meer tijd samen doorbrengen: plan iets wat je beiden leuk vindt (dagje naar het strand) en neem de ander op sleeptouw. Wacht niet af.
  • Moet je man meer doen in het huishouden? Maak huishouden en kinderen een gemeenschappelijk probleem en niet jouw probleem.
  • Stop met anderen iets te verwijten, dat helpt NIET!

 

2. Je kiest WEGGAAN: je stopt met de baan, de relatie of de vriendschap. Doe dit zonder wrok en chagrijn. Het is jouw keuze! Neem je leven in eigen hand.

 

Kom op voor je eigen behoeften

 

Dus, als een relatie met niet goed gaat, kan er bij een van beiden boosheid, frustratie, of angst ontstaan. Dit komt niet voort uit het gedrag van de ander, dit zit in jezelf. Je behoeften (of belangen) komen in de knel.

 

Maar jij hebt het gevoel dat het veroorzaakt wordt door het gedrag van die ander. Dat is niet zo, geef een ander niet de schuld. Jij bent uiteindelijk verantwoordelijk voor je eigen behoeften en belangen. Kom daar dan ook voor op!

 

Maar die ander zit fout, dus ga ik de strijd aan!

 

Nee. Juist niet.

 

Ik weet het, het klinkt sommige mensen zweverig of oneerlijk in de oren. Toch zit de oplossing niet in het aangaan van de strijd.

 

De oplossing zit in het luisteren naar je eigen behoeftes. Belangrijke behoeftes die vaak in de knel komen in relaties (ook met je baas) zijn: erkenning/begrip/steun, autonomie, (zelf)respect en verbondenheid.

 

Dus houd op die ander te veranderen. Dat gaat niet lukken.

 

Luister naar je eigen behoeften en zorg dat je daar aandacht aan geeft.

 

Verandert die ander dan ook? Misschien wel, misschien niet. Die gok zul je moeten wagen. Vertel dat je hersens maar!

 

hersenen houden niet van onzekerheid