Technische tips voor bloggers – 2 –

de foto’s

2

november 2017
 

Blogs schrijven is leuk, heel leuk. Voor mij is dat de belangrijkste reden om het te doen. Daarnaast is het ook goed voor je de marketing van je bedrijf, product of dienst. Als je een dienstverlener bent kun je je expertise op een bepaald gebied laten zien. En als je (tastbare) producten verkoopt kun je met hulp van je blogs uitleg geven over je producten of laten zien hoe mooi of goed ze zijn. Goed bloggen gaat over een goede tekst schrijven.

Maar goed bloggen gaat ook over een aantal technische zaken. De eerste blog uit deze serie (link naar deze blog) ging over het maken van je blog in WordPress. Deze deze blog gaat over de foto’s voor je blog.

 

1. Gebruik niet te grote foto’s op je blog

 

Ik heb eerder tips gegeven waar de leukste foto’s te vinden zijn voor je blog. Als je deze blogpost nog een keertje wil lezen, kijk hier. Nu wil ik het hebben over het formaat (pixels) en de grootte (kb’s en mb’s) van de foto’s. Een leuke foto op Unsplash is al snel 4000×3000 pixels en 4 mb groot (en vaak nog groter). Een grote, (scherpe) foto neemt veel ruimte in beslag en dit maakt je website traag. Het is beter om de foto zo klein mogelijk te maken en de kwaliteit niet al te hoog. Foto’s die we online gebruiken hoeven niet superscherp te zijn, tenzij je fotograaf bent en op je blog je geweldige foto’s wilt laten zien.

Een goed online programma om foto’s kleiner te maken is fotor. Ik heb hier niet zo veel ervaring mee, maar het programma is vrij simpel te gebruiken.

Nu heeft de foto een kleiner formaat, maar hij kan ook nog minder ruimte in beslag nemen, dan krijg je voor elkaar in TinyPNG

Ikzelf gebruik Photoshop om een foto aan te passen naar het goede formaat en de goede grootte. Dit is op zich het ultieme programma hiervoor, maar niet altijd even gebruikersvriendelijk. Dus ben je handig met Photoshop, gebruik dit programma dan.

Je foto heeft nu de juiste grootte en het juiste formaat. Dus tijd om hem te uploaden.

Als je heel veel blogs wilt gaan schrijven met heel veel foto’s erbij, kan ik een plugin voor je downloaden. Deze plugin zorgt er voor dat alle foto’s die je uploadt altijd de juiste afmetingen hebben.

2. het uploaden van een foto op je blog/site

 

Log in bij je website. Als je dat gedaan hebt zie je aan de linkerkant MEDIA staan. klik op bibliotheek: hier staan alle foto’s die al op je site gebruikt worden. Je gaat een nieuwe foto uploaden dus druk op de knop bovenaan: nieuw bestand.

Je ziet nu een vak met een stippelrand er om heen. Klik op de knop middenin: bestand selecteren.

Kies een bestand van je computer (of ergens anders vandaan). Het bestand komt nu in je bibliotheek te staan. Klik op de afbeelding en kijk naar de bestandsgrootte: zorg dat dit getal niet te groot is (100 kB is prima).

Dan nu een stukje SEO (zoekmachine optimalisatie). Bij alt-tekst kun je aangeven wat mensen zien als de foto er niet is. Je kunt de naam van de blog schrijven of de belangrijkste kernwoorden van je blog/site in het algemeen.

Het aangeven van de alt-tekst en daaronder de beschrijving is heel belangrijk voor Google . Zo kan Google ook foto’s ‘lezen’ en worden ze meegenomen bij het beoordelen van jouw website/blog.

 

3. Toevoegen van de foto aan je blog

 

In deel 1 is uitgelegd hoe je een uitgelichte afbeelding toevoegt aan je website, da’s die foto bovenaan je blog. Hier gaat het om een foto, illustratie, plaatje, infograhpic, etc. toevoegen ín je blog (zoals de foto hierboven). Da’s heel simpel. Klik op de knop bovenaan deze pagina, kies de juiste foto en en klik op invoegen in dit bericht (de knop rechtsonderaan de pagina). Maar…..kijk voordat je dit doet eerst nog even of de instellingen goed zijn (alt-tekst en beschrijving ingevuld). En kijk of het formaat goed is (thumbnail = klein fotootje, gemiddeld of volledige grootte).

Bevalt de plek niet, klik dan op de foto, houd je linkermuis in en verplaats je foto. Zo kun je hem ook groter of kleiner maken.

 

Vragen over foto’s of andere (technische) dingetjes rond je blog, bel, app of mail me dan.

Dit is het tweede deel in een serie over (technische) tips voor bloggers. Deze serie is speciaal voor de klanten van bureau kardol geschreven, maar natuurlijk zijn ze interessant voor alle bloggers.

Nog meer interessante blogs lezen?
Waarom blog jij eigenlijk nog?

Waarom blog jij eigenlijk nog?

Ik ben gek op bloggen en blogs lezen. Maar de laatste tijd heb ik iets ‘nieuws’ ontdekt. Nou ja, nieuw.

Zo bouw je een langdurige relatie op met je doelgroep!

Helaas bestaan ze nog, mensen die een geweldig product ontwikkelen en denken dat het zichzelf wel verkoopt…. Misschien ben jij ook wel zo: heel gedreven en enthousiast en een beetje naïef. Niets menselijks is ons vreemd.

Jouw website is toch geen online folder?

Waarom heb jij een website? Ooit over die vraag nagedacht? Vast wel, jaren geleden toen je je afvroeg of jij een website nodig had? Maar de afgelopen jaren? Nee. En misschien ben je starter en twijfel je of je een website moet nemen. En wat je er dan mee zou willen doen. Misschien kan ik je helpen om duidelijk te krijgen of je eigenlijk wel een website nodig hebt.